Potpisan ugovor o navodnjavanju 13.500 hektara fruškogorskih voćnjaka i vinograda

U Sremskoj Mitrovici potpisan je ugovor za finansiranje projekta izgradnje primarne infrastrukture za navodnjavanje u blizini akumulacionih jezera Pavlovci i Borkovac na Fruškoj gori. Projektom, koji finansira EBARD ( Evropska banka za obovu i razvoj), a sprovodi Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“, nakon završetka svih planiranih radova, moći će da se navodnjava novih 13.500 hektara pod voćnjacima i vinogradima.

„Realizacijom projekta obronci Fruške gore, dobiće vodu neophodnu za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa. Vodu će se vući iz  Save, najpre preko teritorije sela Jarak, kasnije  katastarskih opština Jarak i Šašinci, pa sve do Pavlovačkog i Borkovačkog jezera, putem podzemnog cevovoda u dužini 22 kilometra“, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović  na svečanosti potpisivanja ugovora dodajući da bi izgradnja pavlovačkog cevovoda trebalo da počne tokom iduće godine, a  do sezone 2023. bude u funkciji.

U Srbiji se, podsetio je Nedimović, Ministarstvo poljoprivrede i EBARD trenutno realizuju tri ovakva projekta. I to u opštinama Negotin, Svilajnac, Ruma, a delom i na teritoriji Iriga. Vrednost svih projekata je 30 miliona evra, 15 se odnosi na Svilajnac i Negotin, a  druga polovina na izgradnju cevovoda za  Pavlovačko i Borkovačko jezero.

B. K.